No i się zaczęło wyświetlanie...w głowie :
- pokrzywa zblanszowana do sałatek
- pokrzywa w tempurze na styl azjatycki
- pokrzywa w zupie obok swojskiej włoszczyzny
- pokrzywa zalana wrzątkiem jako doskonła herbatka-napar
- pokrzywa pokrojona i zlana wrzątkiem z ugotowanych ziemniaczków i do nich sprytnie dodana
- oczyszcza płuca ze śluzu (szczególnie ważne wiosną i jesienią)
- "chłodzi" krew, czyli wyrównuje jej aspekt yin&yang
- oczyszcza toksyczne gorąco, główną przyczynę wielu stanów infekcyjnych
- lecząc gorąco jest wskazana przy: suchym kaszlu, zaczerwienionej skórze, wypryskach skórnych z nadmiaru min trądzik, też różowaty,...
- ponieważ zawiera beta-karoten ochrania jelito grube i płuca
- ponieważ jest zielona zawiera drogocenny chlorofil-zalecana przy anemii
- korzystna jest również dla paznokci i włosów
- wzmacnia system nerwowy (ma dużo min żelaza)
- leczy choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego
- nasze babki robiły wiosenną kurację odmładzającą pijąc i jedząc przez tydzień pokrzywę
będzie tym bardziej cenna, a Wy może nawet spotkacie w lesie Babę Jagę albo chociaż Gargamela :-)))
AVE MNIAM http://www.5-przemian.pl
podziękowania dla mojej siostry za inspirację :-) ślę i buziaczki Asia
2 komentarze:
No właśnie!
Pokrzywa! Zupełnie o niej w tym roku zapomniałam. Dziś wieczorem nazrywam ;)
U mnie z Babą Jagą kiepsko, ale już takie sarny i borsuki, że nie wspomnę o lisach, to na pęczki można spotykać :)
Szczęściara z Ciebie w takim razie:-)
Moja pamięć też czasem mnie zawodzi więc odpisuję dopiero dziś :-)))
Pozdrawiam z pięknej wyspy Uznam!
Prześlij komentarz