Dziś mamy pachnący odświętnie, tradycyjny nasz żur wielkanocny ale w wersji 5 PRZEMIAN
czyli mocno energetyzujący:
Zaczynamy od Ognia:
O-wrzątek
Z-ziemniaki, marchew, pietruszka, grzyby, pęczak
M-seler, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, bazylia i majeranek suszone
W-sól, kiełbasa wieprzowa (najlepiej swojska :-)
D-żur
Proporcje ułóżcie sami, w zależności od wielkości garnka lub kociołka.
Można dodać fasolę (Woda), jajka i śmietanę (Ziemia).
Żur ten jest "pełny" smakowo i na tyle łagodny, że świetnie komponuje się z innymi potrawami
na świątecznym stole.
środa, 3 marca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz