Dziś kasza jaglana w sukience wiosennej, bo o smaku słodko-kwaśnym,
z lekkim chłodzacym działaniem. Szczególnie to korzystne dla watroby, a jej czas mamy właśnie teraz. Tak, wiosna w TMC to czas watroby i pęcherzyka żółciowego, a że wątroba to jakby "oczyszczalnia ścieków"organizmu...To już się domyślasz dlaczego warto :-)Co jeszcze dobrze robi wątrobie, oprócz smaku kwaśnego, to wszystkie zieleniny;
Sałaty, kapusty, kiełki, pietruszka, świeże zioła :-), brokuły etc...
Kwaśne jabłka i cytrusy bedą ją znacznie chłodzić dlatego OSTROŻNIE i w małych ilosciach - na dworze jeszcze przecież ziąb!
No dobrze DO DZIEŁA:
JAGLANKA Z POMARAŃCZAMI :
O- do pół litra wrzątku
Z- dodaj kaszę (około 300 g), łyżkę lub dwie masła i duuużą garść nerkowców
M- odrobinę cynamonu
W- ciut soli
D- pokrojoną w kostkę soczystą pomarańczę (jej kolor ożywi radośnie
całą potrawę :-)
Kiedy ziarno prosa zmięknie (ale nie otworzy się) zdejmij z ognia Twoje
śniadanie jest gotowe! Posyp (jeśli masz :-) ulubionym, świeżym ziołem
np melisą cytrynową...mniam, mniam :-)
Doskonałe na przełamanie zastoju, energetyzujące i bardzo wzmacniające Centrum,
czyli śledzionkę i żołądek, ponadto proso jest zasadowe więc odkwasza organizm.
A co najważniejsze pomaga pozbyć się śluzu, co na przedwiosniu jest tak istotne.
AVE MNIAM
Joasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz