sobota, 9 stycznia 2010

TWÓJ OGIEŃ POCHODZI Z NEREK


Ogień tzn energia ogrzewająca i "wprawiająca" w ruch całe ciało, a mówiąc "po chińsku"
ENERGIA YANG pochodzi głównie z nerek.
Nerki  to jakby PIEC GRZEWCZY, kominek czy nawet
ognisko. Wszystko ma coś wspólnego z ogniem, prawda?
Kiedyś ludzie przygotowywli jedzenie bezpośrednio na ogniu, potem na piecu albo w piecu
opalanym oczywiście drewnem ,a teraz jest zupełnie inaczej dlatego tym bardziej trzeba dbać
o swój system grzewczy i poprzez jedzenie wzmacniać go.


Jedzenie ma zastąpić słońce aż do czasu wiosny!

 A więc jeśli chcesz rozpalić swój Ogień i pozwolić mu płonąć,
 a mówiąc typowo "po chińsku" chcesz wzmacniać nerki :

- jedz dłuuugo gotowane lub pieczone rzeczy np słodziuchne pieczone jabłka (zimą nigdy surowizny!)
- podobnie ma się rzecz z napojami; lepsze dla nerek są te gotowane, czyli herbatki, kompoty....
 ( Mowa tu o herbatach tradycyjnych tj malinowej, lipowej, koperkowej itp
   czarna herbata jest, jak kawa, używką dlatego lepiej ostrożnie z nią).
 - Woda mineralna pita w dużych ilościach bardzo wychładza - ze względu na dużą zawartość minerałów.

- zimą warto jeść dobre gatunkowo mięso, które jest bardzo odżywcze i wspaniale chroni przed zimnem.
 (Co jedzą ludy Północy zimą? Natura dobrze wie, co pozwala  im przetrwać :-)
 Najbardziej "uzbraja" nasze nerki czyli system grzewczy : baranina, dziczyzna, kożlina.
 Ale wołowinka i kurczak też będą tu mile widziane, szczególnie w formie długo gotowanych rosołów,
 które są jedzeniem = lekarstwem ( zainteresowanych konkretnym przepisem na taką ZUPĘ MOCY
 odsyłam do przepisu IDEALNA ZUPA ZIMOWA - post z 2009 roku ).
- wegetariane mają zimą zamiast mięsa zioła, które posiadają dużo JANG. Zioła, które potrafią
  magazynować energię słoneczną to min: tymianek, oregano, bazylia, koper, majeranek, rozmaryn,
  cząber, jałowiec...oraz warzywa strączkowe (ma też dużą zawartość białka).
- unikanie soli i dużej ilości wody mineralnej (lepsza jest przegotowana woda,
  ponieważ jest zrównoważona termicznie)
- owoce morza i ryby, głównie te wędzone np łosoś, karp, węgorz, ...i wszystkie tłuste.
- lekarstwem są bardzo długo gotowane zupy na kościach (gotowane nawet całą noc!)

Dbałość o nerki jest zimą kluczem do zdrowia i dobrej kondycji. Poza tym nerki są KORZENIEM równowagi organizmu, jakby bazą dla całej reszty, dlatego warto pamiętać o tych wszystkich specjałach przez cały rok!

Dla osób które mają częste bóle pleców (dolny odcinek), wypadające włosy, choroby uszu, nerek czy pęcherza moczowego to wręcz błogosławieństwo.
A ci którzy chcą szybkich efektów powinni zaprzyjażnić się z dobrym akupunkturzystą :-)
Pozdrawiam
Ave Mniam Joanna Szuba



Brak komentarzy: