piątek, 8 stycznia 2010

NO I MASZ CI BABO...


Placek, a może nawet bardziej chleb i to nie byle jaki bo tymiankowy.
Szczególnie dobry zimą bo ogrzewający wszystkie narządy - tymianek
jest w przemianie OGNIA bo ma w sobie mnóstwo słonecznej energii,
którą schwytał i przechował właśnie dla Ciebie :-)
 Tak więc:

CHLEB TYMIANKOWY:

Przygotuj :
w miseczce zalej wrzątkiem płatki owsiane - 100 g
obierz jabłka i starkuj na grubej tarce - 200 g

Wyrabianie chleba:
Z - mąkę/380 g połącz drożdżami/40 g
M - oprósz subtelnie imbirem
W - dolej ciepłą wodę /ok. 1,5 szklanki ( po trochę, nie na raz! )
Dobrze wymieszaj i zagnieć.
D - dodaj utarte jabłko (kwaśne koniecznie)
O - sypnij tymiankiem /2-3 łyżki
Z - dodaj garść rodzynek lub sezam
M - dodaj namoczone płatki owsiane

Całość zagnieć delikatnie ale z mocą i zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem.
Potem włóż do nasmarowanej formy, najlepiej dość płaskiej, posmaruj jajkiem
znów sypnij tymiankiem (rozgnieć go w dłoniach i przypomnij sobie lato :-)
Piecz 30-40 min w temp. ok. 200 C

Smakuje i pachnie jak marzenie, a przy tym jest bardzo zdrowy i syty.
Jeśli ktoś ma termomix może ugnieść tam ciasto - ma to tę zaletę, że wychodzi
wtedy baaaaaardzo pulchne!

Ave mniam mniam!
p.s.
Niedługo powrócę do serii z kaszą jaglaną. Na przednówku przyda się bardzo,
żeby nie poddać się wiosennym infekcjom.

1 komentarz:

margot pisze...

Joanno, bardzo mis ie podoba twój blog bo jest o tematyce wyjątkowo mnie interesującej
bardzo czekam na te jaglane przepisy