środa, 10 lutego 2010

ZIELONA MONODIETA

Dziś już coś bardzo wiosennego.
Czas na wiosenne porządki od środka, a przy okazji można
zrzucić zbędne kilogramy i poczuć się na tyle świeżo, żeby
zakwitnąć jak tulipan już za miesiąc.
POWODZENIA AVE MNIAM

PRZEPIS NA TĄ STAROŻYTNĄ DIETĘ (patrz CHINY I INDIE) WYGLĄDA TAK :


MONODIETA
Przez 30 dni jeść tylko fasolkę mung z ryżem, dodając do niej dużo rozmaitych, gotowanych jarzyn. Jest to doskonała dieta oczyszczająca, a zarazem odżywcza. Wspaniale oddziałuje na nerki, jelita, układ trawienny i immunologiczny. Między posiłkami można jeść owoce (najlepiej gotowane) i pić herbaty ziołowe. Potrawa jest zasadowa i neutralizuje toksyny kwasowe (odkwasza organizm). WSPANIALE ODCHUDZA! Stosując tą dietę, nie należy pić alkoholu.   
Przepis: 
Opłukać fasolkę i ryż. Zagotować wodę, dodać fasolkę mung i gotować aż zacznie pękać. Następnie dodać ryż i gotować przez około 15 minut. Od czasu do czasu mieszając. Dodać jarzyny (jarzyny możne dodać też razem z ryżem). W trakcie gotowania potrawa zacznie gęstnieć. Podgrzać masło glee (lub olej roślinny) na patelni, dodać cebulę, czosnek i imbir, smażyć na średnim ogniu, aż zacznie brązowieć. Dodać przyprawy (oprócz soli i ziół) i smażyć jeszcze 5 minut, mieszając. Dodać trochę wody, jeśli jest to potrzebne. Masę maślaną połączyć z ryżem i fasolką. Dodać zioła i dalej gotować na wolnym ogniu, często mieszając. Papka powinna być gęsta. Czas gotowania – ok. 1,5 godziny. Dodać sól (himalajską lub celtycką) do smaku. Podawać z jogurtem. Smacznego 
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
4,50 szklanki (1,25 l) wody
0,50 szklanki (125 ml) fasolki mung
0,50 szklanki (125 ml) ryżu basmati
0,25 szklanki korzenia imbiru (drobno posiekanego) 
1 posiekana Cebula
3 ząbki czosnku (posiekane) 
3 szklanki pokrojonych jarzyn (marchew, brokuły, zielone łodygi selera, cukinia)
2 łyżki stołowe (40ml) ghee (masło klarowane) lub olej roślinny
0,50 łyżeczki do herbaty kurkumy
0,25 łyżeczki do herbaty zmiażdżonych czerwonych papryczek 
0,25 łyżeczki do herbaty zmielonego Czarnego pieprzu
0,50 łyżeczki do herbaty zmielonych ziarenek kolendry
0,50 łyżeczki do herbaty garam-masala
0,50 łyżeczki do herbaty zmielonego kminku 
0,25 łyżeczki do herbaty nasionek kardamonu (2-3 strączki)
1 łyżka stołowa posiekanej słodkiej bazylii (niekoniecznie)
1 liść bobkowy
  
 NAJLEPSZY CZAS NA DIETĘ TO: patrz. Kalendarz Księżycowy (do połowy marca)

1 komentarz:

haniagrz pisze...

Bardzo ciekawa jest ta dieta. Ale mam pytanie , czy połączenie węglowodanów z warzywami , też działa oczyszczająco? Słyszałam o monodietach np. tylko ryżowych lub warzywnych. Czy masz ją z jakiegoś wiarygodnego żródła? Czy ją stosowałaś?
Swietny blog, zgodny z moimi zainteresowaniami.
Pozdrowionka.