Bo przecież święta tuż tuż.
Na stoły wjadą pyszniące się w pełnej krasie:
karpiki, śledziki...i inne zdrowe pyszności.
Ryby ZDROWA RZECZ każdy o tym wie.
W KUCHNI 5 PRZEMIAN też,
tak jak i w polskiej tradycji.
Ryby należą do Przemiany WODY
(nerki i pęcherz) więc wzmacniają te narządy bezpośrednio,
ale też wątrobę w CYKLU ODŻYWCZYM (Przemiana Wody jest MATKĄ dla Przemiany Drewna,
czyli karmi Drewno: wątrobę i pęcherz moczowy).
Poza tym kiedy mróz ściska, a śnieg sypie smarujesz się tłustszym niż zawsze
kremem, prawda? Tak samo Twój środek potrzebuje "natłuszczenia", a do tego
ryby nadają się idealnie. Dziś na szczęście nie musisz jak w dzieciństwie pić
tranu :-), za to możesz wcinać ryb ile wlezie, aż uszy od smakowitego potrząsania
nimi zamienią się w... elfie uszy.
Dzisiejszy przepis wcale nie jest według 5 Przemian ale zapewniam Cię, że jest
ZDROWY i PYSZNY, a mianowicie:
PIWNE ŚLEDZIE :
Weż:
- 10 filetów ze śledzia
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki mąki
Na zalewę:
- 2 szklanki piwa
- 4 gożdziki
- kawałeczek imbiru
- kawałek kory imbiru lub w proszku
- sól i pieprz do smaku
Imbir z cynamonem i gożdzikami utłucz grubo w mozdzierzu.
Wrzuć do garnka, zalej piwem i zagotuj. Ostudż, włóż do środka
filety i ostaw do lodówki na cały dzień. Wyjmij śledzie, osusz dokładnie
, dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką. Usmaż na oliwie po półtorej minuty
z każdej strony. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ulubionym sosem
i dużą iloscią (koniecznie) zieleniny np natki pietruchy zimowej.
Ślinka leci sama i jakoś już można wytrzymać ten post adwentowy :-)))
Tylko niektóre dary ryb dla Ciebie to:
- kwasy OMEGA 3 (oczyszczają z nadmiaru złogów i obniżają poziom cholesterolu)
- poprawiają krążenie
- oczyszczają krew i naczynia krwionośne (detoks)
- wspierają zasadę YIN w organizmie
- leczy ogólny niedobór
- Na zdrowie AVE MNIAM i łap rybę na Święta :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz