czwartek, 17 grudnia 2009

A MOŻE RYBKĘ ?




Bo przecież święta tuż tuż.
Na stoły wjadą pyszniące się w pełnej krasie:
karpiki, śledziki...i inne zdrowe pyszności.
Ryby ZDROWA RZECZ każdy o tym wie.
W KUCHNI 5 PRZEMIAN też,
 tak jak i w polskiej tradycji.
Ryby należą do Przemiany WODY
(nerki i pęcherz)  więc wzmacniają te narządy bezpośrednio,
ale też wątrobę w CYKLU ODŻYWCZYM (Przemiana Wody jest MATKĄ dla Przemiany Drewna,
czyli karmi Drewno: wątrobę i pęcherz moczowy).
Poza tym kiedy mróz ściska, a śnieg sypie smarujesz się tłustszym niż zawsze
kremem, prawda? Tak samo Twój środek potrzebuje "natłuszczenia", a do tego
ryby nadają się idealnie. Dziś na szczęście nie musisz jak w dzieciństwie pić
tranu :-), za to możesz wcinać ryb ile wlezie, aż uszy od smakowitego potrząsania
nimi zamienią się w... elfie uszy.

Dzisiejszy przepis wcale nie jest według 5 Przemian ale zapewniam Cię, że jest
ZDROWY i PYSZNY, a mianowicie:

PIWNE ŚLEDZIE :
Weż:

  • 10 filetów ze śledzia
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki mąki     
Na zalewę:
  • 2 szklanki piwa
  • 4 gożdziki
  • kawałeczek imbiru
  • kawałek kory imbiru lub w proszku
  • sól i pieprz do smaku
Imbir z cynamonem i gożdzikami utłucz grubo w mozdzierzu.
Wrzuć do garnka, zalej piwem i zagotuj. Ostudż, włóż do środka
filety i ostaw do lodówki na cały dzień. Wyjmij śledzie, osusz dokładnie
, dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką. Usmaż na oliwie po półtorej minuty
z każdej strony. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ulubionym sosem
i dużą iloscią (koniecznie) zieleniny np natki pietruchy zimowej.

Ślinka leci sama i jakoś już można wytrzymać ten post adwentowy :-)))

Tylko niektóre dary ryb dla Ciebie to:
  • kwasy OMEGA 3 (oczyszczają z nadmiaru złogów i obniżają poziom cholesterolu)
  • poprawiają krążenie
  • oczyszczają krew i naczynia krwionośne (detoks)
  • wspierają zasadę YIN w organizmie
  • leczy ogólny niedobór     

  1. Na zdrowie AVE MNIAM i łap rybę na Święta :-)

Brak komentarzy: