Co to jest wogóle grypa czy inna choroba? Skąd się bierze?
Z długich i kiepskich nawyków żywieniowych,
które zamiast budować Twoją odporność NISZCZĄ ją.
Logiczne, że im mniejsza odporność tym gorsze nawyki :-)
Bo kto dziś je na śniadania zboża? Proso, ryż, jęczmień czy owies ?
Kiedyś była to potężna podstawa diety, łakocie czy mięso jadało się od Wielkiego Dzwonu, a dziś? Półki uginają się od różnorodności produktów,
szkoda tylko, że nie ma tam prawie wogóle energii.
Ale Ty możesz wybrać :-)
Masz to szczęście, że interesujesz się zdrową dietą więc posiądziesz wiedzę dostępną naprawdę nielicznym.
O czym miało być dzisiaj? O kaszy jaglanej : Złotej Królowej, która rozprawia się z brakiem odporności w iście mocarny sposób.
Mądrze spytasz DLACZEGO ?
Dlatego , że ma rzadką umiejętność wychwytywania i wyprowadzania śluzu
z twojego organizmu. Mówiąc strategicznie: to skuteczny Generał w wojnie
z śluzem, który ma KAŻDY z nas w organizmie. Przeziębienie to sygnał, że śluz
chce objąć dowództwo i w nosie ma Twoje kiepskie samopoczucie.
Jeśli jednak by ktoś chciał, zamiast śluzu mieć więcj krwi (czyli urody, seksapillu itp)
to polecam na śniadanko lub kolację zamiast kanapek:
zapiekanki, naleśniki, placuszki, ciasta, pudingi, bułeczki z prosa...
Od dziś zaczynamy cykl dań z prosa. Na początek pyszna zapiekanaka,
z książki "Odżywianie wdg Pięciu Przemian dla matki i dziecka" -
książka cudowna, szczerze polecam!
ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ :
O - Do pół litra wrzątku
Z - wsypać 300 g kaszy, dodać wanilię
M - dodać cynamon i gotować przez 20 minut na małym ogniu, żeby napęczniała.
OSOBNO:
Z - Rozetrzeć 75 g miękkiego masła, dodać 3 żółtka, 3 łyżki stołowe miodu
i wymieszać. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz rodzynki.
M - Dołączyć pianę ubitą z 3 białek. Powstałą masę przełożyć do formy,
posypać siekanymi migdałami i piec w średniej temperaturze 40 min.
Jeśli jakaś część pozostanie można odgrzeć to na śniadanie z duszonymi
owocami.SMACZNEGO!!!
wtorek, 24 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz